1. 2 կգ քուֆթային ավելացնել մանր կտրտած 2 հատ միջին չափի կամ մեկ խոշոր սոխ, 2 ճաշի գդալ օղի, 2 ճաշի գդալ ալյուր, 1 ձու, լավ հարել: Սովորականից մեծ կաթսայի մեջ սառը ջուր լցնել, դնել կրակին:
Պատրաստի քուֆթան համապատասխան ամանով (փիալա կամ փոքր թաս) վերցնել, երեսը լավ կլորացնել ու գցել գոլ ջրով կաթսայի մեջ: Ջրին 1 ճաշի գդալ աղ ավելացնել:
Հիշեք՝ քուֆթայի որակը կապված է ջրի ջերմաստիճանից:
Ջուրն անպայման գոլ պետք է լինի (մատով փորձելիս ոչ սառնություն, ոչ էլ ջերմություն զգաք):
Յուրաքանչյուր գունդը վերցնելիս թասը նախապես թրջել, որպեսզի քուֆթան հեշտությամբ դուրս գա:
Եռալուց հետո եփել 40 րոպե, որպեսզի լրիվ եփվի, մեջտեղը կիսաեփ չմնա, որից հետո ջրից հանել, 1 սմ լայնությամբ կտրտել ու տաք վիճակում մատուցել յուղի կամ կարագի հետ:
ԸՆԿՈՒՅԶՈՎ
2 գլուխ սոխը մանր կտրատել, ավելացնել աղ, սև կամ կարմիր պղպեղ, կարոս, լավ խառնել և 0,5 կգ յուղոտ, աղացած մսի հետ տապակել: Սառչելուց հետո 1 բաժակ մաքրած ընկույզը կտրտել և խառնել տապակած մսին:
1 կգ առանց յուղի տավարի միսն աղալ, ավելացնել մեկ թեյի բաժակ բլղուր, աղ, սև պղպեղ, լավ շաղախել ու պատրաստել ձվի մեծությամբ գնդիկներ, ամեն մեկի մեջ լցնել ընկույզով պատրաստած լցոնից, փակել, ձվի տեսք տալ: Եռացրած ջրի մեջ լցնել 1 ճաշի գդալ տոմատի մածուկ և գնդիկները եփել 30-40 րոպե: Խաշելուց հետո կարելի է նաև տապակել յուղով:
Մատուցել տաք վիճակում՝ կիտրոնի հետ: Կարելի է նույն ձևով պատրաստել, բայց առանց ընկույզի։
2. ՔՈՒՖԹԱՅՈՎ ԿԵՐԱԿՐԱՏԵՍԱԿՆԵՐ
Ստորև նշված բոլոր կերակուրների համար վերցնել, 1 կգ քուֆթա։
Վերը նշված ձևով քուֆթան եփել, կտրտել կոտլետի չափով և կոտլետի պես երկու կողմից տապակել:
Մատուցել տաք վիճակում՝ որևէ խավարտի (գարնիր՝ կարտոֆիլ, փլավ, տապակած բադրիջան) և զանազան սալաթների հետ:
ա. Եփված քուֆթան կտրտել ընկույզից մի քիչ փոքր կտորներով, լավ տապակել, լցնել առանձին ամանի մեջ: Մնացած յուղով 2-3 գլուխ սոխ տապակել, ավելացնել 2-3 հատ մաքրած լոլիկ (ձմռանը՝ 1 ճաշի գդալ տոմատի մածուկ, որը պետք է ջրով մի քիչ նոսրացնել, կամ լեչո): Կաթսան կափարիչով փակել, թողնել լոլիկը եփվի, որից հետո ավելացնել 2-3 հատ միջին չափի կանաչ պղպեղ (նախընտրելի է կծու), կես կապ համեմ, 1 բաժակ տաք ջուր: 10-15 րոպե եռալուց հետո տապակած քուֆթան լցնել մեջը, թողնել կրակին ևս 10-15 րոպե, որից հետո մատուցել տաք վիճակում: Ջուրը շատ պետք է չլինի:
բ. 1 կգ պատրաստի հում քուֆթան փոքր գդալով (դարձյալ ամեն անգամ միսը վերցնելիս գդալը թրջել) գցել գոլ ջրով կրակին դրված կաթսայի մեջ, եռալուց հետո եփել 20-25 րոպե, քանի որ քուֆթայի չափը փոքր է: Եփվելուց հետո իջեցնել կրակից և տապակել:
Առանձին կաթսայի մեջ յուղ դնել, 2 գլուխ սոխը տապակել մինչև վարդագույն դառնալը, ավելացնել 2-3 հատ մաքրած լոլիկ (ձմռանը կարելի է լեչոյով պատրաստել), կափարիչով փակել, 10 րոպե շոգեխաշել լոլիկը, ապա ավելացնել կեղևից մաքրած, լվացած միջին չափի չկտրած կարտոֆիլ, կանաչ պղպեղ (նախընտրելի է կծու), մանր կտրտած համեմ, 1,5-2 թեյի բաժակ տաք ջուր և եփել 30 րոպե: Վերցնելուց առաջ մեջը լցնել տապակած քուֆթան, թողնել կրակին 5-10 րոպե:
Մատուցելիս սկուտեղի մեջտեղում տեղադրել կարտոֆիլը, կանաչ սոխ և խառը կանաչի ցանել վրան, իսկ կողքերին շարել քուֆթայի կտորները:
Կաթսայի մեջ մնացած հյութը մատուցել առանձին ամանով:
գ. Եփված քուֆթան մանր կտրտել, տապակել յուղով կամ կարագով, ավելացնել 1-2 մեծ լոլիկ, թողնել 10 րոպե մսի հետ շոգեխաշվի և լցնել նախապես պատրաստած որևէ փլավի վրա, խառնել և տաք վիճակում մատուցել ցանկացած սալաթի հետ: