ԱՎԵԼՈՒԿՈՎ ԿԵՐԱԿՈՒՐ
Ավելուկը (հայտնի է նաև թրթնջուկ անունով), օգտակար բանջարաբույս է, պարունակում է վիտամին C: Հայաստանում տարածված է 12 տեսակ: Հատկապես տարածված է սովորական կամ գանգուր ավելուկը: Որպես կերակուր՝ օգտագործվում է և՛ թարմ, և՛ չորացած վիճակում: Կարելի է և՛ տապակել, և՛ջրալի կերակուր պատրաստել:
Մի հասարակ բույս է դաշտում,
Օգտակար է, դա լավ հիշեք,
Թե արմատը, թե ցողունը,
Շատ համեղ է, սիրով կերեք։
Աճում է այն և տան բակում,
Առվի ափին և ամենուր:
Տեսքն է միայն գորշ ու անդուր:
200-300 գրամ չորացած ավելուկ, 1-2 հատ սոխ, 1 ճաշի գդալ տոմատ, 2-3 պճեղ սխտոր, 3/4 թեյի բաժակ աղացած ձավար, յուղ, աղ, կարմիր պղպեղ, 1 ճաշի գդալ ալյուր: Ավելուկը կտրտել, լավ լվանալ, 3-4 լիտր ջրով եփել: Եռալու պահին ավելացնել ձավար, թողնել կես ժամ եփվի, ավելացնել սոխ, տոմատ, աղ, յուղ, սխտոր: Վերցնելուց 15 րոպե առաջ ավելացնել ջրով շաղախած ալյուր, թողնել լավ եփվի և մատուցել տաք վիճակում:
Ավելուկից կարելի է նաև աղցան պատրաստել:
|